Váš děda už ví o víně snad naprosto všechno, co o něm jenom laik může vědět. I když je otázka, do jaké míry je laikem někdo, kdo sice nikdy révu nepěstoval profesionálně kvůli produkci na prodej, ale celý život ji pěstuje jako doplňkový sortiment svého potravinového samozásobitelství. Zkrátka révu váš děda vždycky bral jako prostředek k výrobě chutného nápoje, kterého se vždy v každé domácnosti několik lahví sejde a také jako stolní lahůdku, která osvěží v teplých dnech a nikoho neurazí, zvláště když se podává k sýrům či jiným pochoutkám.

Dovedeno k dokonalosti

A musíte říct, že některé jeho ročníky byly obzvláště vydařené, speciálně například ten před dvěma lety, kdy bylo extrémně teplé léto a slunce u nás pražilo jako někde na jihu Itálie. Zkrátka, váš děda už má za ta dlouhá léta svého aktivního pěstitelského života všechny postupy dokonale vychytané. Tak dlouho výrobu lahodného moku cizeloval, až ji přivedl k dokonalosti. Ale předtím samozřejmě přečetl stohy odborných knížek a absolvoval roky praxe, kterou jen tak někdo nemá.